Blogi

Uudistuminen– uudella tavalla tekeminen muuttaa myös ajattelua

01.01.2016 22:17

 

Uusi vuosi ja uudistuminen – mitä ajatuksia sinussa herää? Vuoden vaihde on monille aikaa, jolloin asetetaan uusia tavoitteita, suunnitellaan parannuksia, muutoksia ja uudistumisia sekä annetaan lupauksia. Sekä yksilö- että organisaatiotasoilla vuodenvaihde edelleenkin hyvin usein on kohta, jossa arvioidaan mennyttä ja visioidaan tulevaa. Taloudellinen tilinpäätös osoittaa tulokset tehdystä työstä euroissa. Jonkinlainen henkinen tilinpäätös menneen vuoden osalta on paikallaan, mikä meni hyvin, mikä taas ei odotusten mukaan. Mennyt vuosi on joka tapauksessa tarina, jota ei voi enää editoida eikä muuksi muuttaa. Kirjan kannet voi laittaa kiinni. Uuden näkökulman siihenkin tarinaan voi tietenkin löytää ja opit ja onnistumiset kannattaa ottaa mukaan.

On inspiroivaa suunnata katse tulevaan, suunnitella ja asettaa tavoitteita. Tätä voimme toki tehdä muutenkin arjessa, vaikkapa (ja toivottavasti) joka päivä. Tuntuu kuitenkin hyvältä, että on tämä hetki vuodessa, jolloin monet yhdessä ja erikseen suuntaavat katseensa uuteen ajanjaksoon ja uusiutumiseen ja ovat halukkaita tavoitteidensa toteutumisen tueksi lupauksia

Uudenvuodenlupauksiin sisältyy kuitenkin ansoja. Ansa, johon on helppo langeta, liittyy suunnitteluun ja ajattelemiseen. Esim. halutessamme luoda uusia tapoja, voimme ajatella ja suunnitella liian vähän. Innokkaana heti arjen koittaessa ilmoittaudumme kuntosalille ja uusiin harrastuksiin ja huomataksemme sitten muutaman viikon päästä, että ei tähän nyt kuitenkaan ole aikaa kun on tämä tärkeä projekti hoidettavana ja noita perheen asioitakin niin paljon – ei sitä kaikkea ehdi – niin hankala aikakin, ehkä sitten loppukeväästä. Uusien tapojen muodostuminen kuitenkin vaatii aikaa ja itsekontrollia, joidenkin tutkimusten mukaan vähintään pari kuukautta. Tai sitten voimme suunnitella ja ajatella liikaa. Haluamme ehkä isoa muutosta emmekä tiedä mistä aloittaa tai mitä edes tarkalleen tavoittelemme. Siispä ajattelemme, että ajatteleminen ja suunnittelu ratkaisee asian. Ajattelemme enemmän ja enemmän ja edessä oleva muutos alkaa tuntua yhä isommalta ja monimutkaisemmalta.

Entä jos kysymmekin, mikä on ensimmäinen asia, jonka voin tehdä tavoitteeni eteen? Milloin teen sen? Miten saisin kokeilemalla parempaa tietoa vaihtoehdoista? Mitä voin tehdä huomenna / viikon sisällä jne.? Kenen/ keiden kanssa keskustelen? Kenen tukea tarvitsen? jne.

Entä jos alamme ottaa pieniä askeleita uuteen suuntaan nyt? Vaikka emme olekaan aivan varmoja siitä, että juuri näin tämä menee, niin kokeilisimmeko kuitenkin? Mikä estää meitä ryhtymästä toimimaan? Henkilökohtaisissa muutoksissa ja uudistumisissa on yleensä kyse tarpeesta muuttaa käyttäytymistä. Ja sehän on enemmän tai vähemmän epämukavaa, kun on tottunut, jopa ihan autopilottiin asti, tiettyyn tapaan toimia. Käyttäytymisen muuttaminen, uusiutuminen vaatii itsensä johtamista, suorastaan itsekuria. Ihmisen mieli on sellainen, että se kovin mielellään ohjaa meitä palaamaan vanhoihin totuttuihin tapoihin jollemme ohjaa sitä tietoisesti. On kuitenkin tutkittu, että uusien tapojen oppiminen on helpompaa kuin vanhoista tavoista pois oppiminen. Siksi pienet edistysaskeleet oikeaan suuntaan toimivat, ne luovat mahdollisuuden positiivisen kierteen syntymiselle, ne tallaavat pikku hiljaa alas vanhaa ja totuttua ja luovat lisämotivaatiota uudella tiellä etenemiseen. Uusi toimintatapa tuntuu kuitenkin hyvin todennäköisesti oudolta ja vaatii epämukavuuden sietämistä, mielen johtamista.

Viime vuoden johtamiskirjoista itselleni ehkä mieluisin oli Herminia Ibarran kirja ”Act like a Leader, Think like a Leader”. Pointti on kirjan nimen järjestyksessä ” act – think”. Inseadin professori Ibarra kirjoittaa hyvin kokeilemisen ja tekemisen vaikutuksesta ajatteluumme ja loppuviimein identiteettiimme. Isot muutokset eivät tapahdu ajattelemalla, vaan ajattelumme voi myös muuttua tekemällä ja kokeilemalla rohkeasti uusia tapoja käyttäytyä ja toimia eri tilanteissa tavoitteidemme suuntaisesti uudella tavalla. Mitä isommasta ja merkittävämmästä muutoksesta on kyse, sitä oleellisempaa on ymmärtää, että ajattelemalla muutos ei tapahdu. Coachina – ja myös itse kokemalla – olen mm. uramuutoksissa nähnyt tämän oivalluksen tärkeyden. Ei voi tietää, jos ei lähde tekemään ja uudistumaan. Uuden kokemuksen pohjalta ja kannustamana voi sitten säätää uudistumisen jatkosuuntaa.

Toivotan meille kaikille rohkeutta uudistumiseen ja reipasta itsensä johtamisen mieltä vuonna 2016! Opitaan toisiltamme, jaetaan kokemuksiamme ja kannustetaan kokeilemiseen ja uudistuksen askeliin.

"Build a high-trust organization and employees will reciprocate by exhibiting a high degree of self-control."