Johtaja, olisiko aika aloittaa oma coaching?

Julkaistu alunperin 11.1.2018
LinkedIn / Pirkko Aminoff

johtaja.jpg

Coaching tarjoaa jatkuvan muutoksen keskellä mahdollisuuden pysähtymiseen ja asioiden tarkasteluun etäämmältä luotettavan ammattilaisen kanssa. Omat kehittymisalueet johtamisessa ovat usein tiedossa, mutta jäävät kiireen keskellä vaille huomiota. Pysähtyminen helpottaa tarvittavien muutosten tekemistä; esim. päätösten tekeminen ja priorisoiminen helpottuvat ja vuorovaikutus ja kommunikaatio eri sidosryhmien kanssa paranevat. Ja mikä parasta, samalla paranevat mahdollisuudet saada paras potentiaali omasta tiimistä ja muista ympärillä esiin.

Onko coaching-prosessi sinua varten?

Muutoksen tarpeen tunnistaminen kertoo siitä, että olet jo itse asiassa muutosmatkan alussa.

Niillä johtajilla, jotka päättävät lähteä coaching-prosessiin, on ainakin yksi yhteinen piirre – he ovat halukkaita kehittymään ja he yleensä näkevät oman johtajuutensa jatkuvasti kehittyvänä oppimismatkana.

Coachingin pohtiminen mahdollisuutena itselle on sinällään jo merkki valmiudesta prosessiin. Siis silloin, kun pohdinta lähtee itsestä. Kiinnostus coachingiin voi herätä hyvinkin jonkun toisen, esimiehen, kollegan tai esim. HR-johtajan vinkistä. Oleellista on kuitenkin se, tunnistaako itsessään uteliaisuuden ja halun lähteä ottamaan paremmin selvää, mistä on kyse. Jos coaching-prosessin aloitus tapahtuu enemmän muiden ”työntämisellä” kuin omasta itsestä lähtien, ovat edellytykset tuloksille jo alkutilanteessa heikommat.

Murroksen keskellä on tilaus coachingille

Itsetuntemuksen merkitys korostuu kompleksisuuden, epävarmuuden ja nopean muutoksen ympäristössä. Hyvä itsetuntemus näkyy ulospäin esimerkiksi parempana painetilanteiden hallintana, kykynä tunnistaa omia ja muiden tunteita, kykynä johtaa itseä ja olla läsnä sekä ymmärtää paremmin erilaisia motivaatioon ja vaikuttamiseen liittyviä tekijöitä.

Nykyisessä VUCA-ajassa (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity) johtajilla on yhä suurempi tarve löytää paikka ja tila ajattelulle, asioiden selkiyttämiselle omassa päässä. Ja samalla omien toimintatapojen ymmärtämiselle ja niiden toimivuuden tarkastelulle. Coaching tarjoaa digitalisaation ja teknologisen murroksen keskellä mahdollisuuden pysähtymiseen ja asioiden tarkasteluun etäämmältä yhdessä luotettavan ammattilaisen kanssa. Tämän tuloksena usein mm. valintojen tekeminen ja asioiden priorisoiminen helpottuvat samalla, kun vuorovaikutus ja kommunikaatio paranevat. On vaikea viestiä selkeästi, jos itse ei ole löytänyt tilaa selkeyden luomiselle.

VUCA-ympäristössä coachingin tarve on ilmeinen ja parhaat, omaan kehittymiseensä avoimesti suhtautuvat johtajat oivaltavat tämän.

Kyse on luottamuksellisesta suhteesta

Johtajalta coachingiin lähteminen edellyttää itsensä kehittämisen halun lisäksi kykyä ja uskallusta luottaa kehittymiseen yhdessä työskentelyn kautta. Ja tämä onkin eräs coachingin isoja vahvuuksia. Kun lähtee luottamukselliseen keskusteluun oman johtamisen haasteista ja toiveista sekä löytää niihin uusia näkökulmia, saa samalla kokemuksen valmentavan otteen toimivuudesta. Kokemuksellisuus ohjaa toimintatapojen muuttamista paljon vahvemmin kuin pelkkä ajatteluun perustuva päätös asioiden muuttamisesta.

Mihin tuloksellisuus perustuu?

Kun coachingin oleellinen osa on asioiden käytäntöön vieminen ja uusien toimintatapojen harjoittelu, näkyvät sen hyödyt työyhteisössä ja tulostavoitteiden saavuttamisessa myös nopeasti. Organisaatiot korostavat nykyään paljon jatkuvan oppimisen ja kokeilemisen kulttuuria ja siihen ajatteluun coaching kannustaa vahvasti. Coachingissa tapahtuvaa oppimista on kuvattu oivaltamisena ja sitä kautta syntyvän uuden käsityksen käytäntöön viemisenä. Käytäntöön viemistä tukee jatkuva dialogi kokemuksista ja asioiden etenemisestä.

Tarve coachingiin voi syntyä uuden tehtävän vastaan ottamisesta, organisaatiokulttuurin muutoksen tai oman tiimin johtamishaasteista, halusta kehittää vuorovaikutusta ja viestintää tai johtaa paremmin omia aikatauluja ja omaa energiaa.  


Usein edellä mainittuihin tilanteisiin yhdistyy johtajan tunne siitä, että oman toiminnan tarkastelemiselle ja pysähtymiselle ei ole aikaa. Kun syntyy sisäinen tarve muuttaa jotain, luo tämä hyvän pohjan coachingiin sitoutumiselle ja siten sen tuloksellisuudelle.

Miten edetä?

Siispä; mikä on oikea aika aloittaa coaching-prosessi. Silloin kun olet valmis, motivoitunut ja uskot saavasi hyötyä coachingista tavoitteidesi saavuttamiseen. Ammatticoacheilta saat lisätietoa ja he luovat tilanteeseesi sopivan coaching-prosessin. Koska vuorovaikutus on niin oleellinen osa coachingia, on tarpeen tavata potentiaalinen coach / coacheja ennen päätöksen tekemistä.

Vuoden alussa meillä monilla on ainakin hitusen tavallista enemmän taipumusta tarkastella tavoitteita ja miettiä muutoksia, joita haluamme. Usein tähän liittyy toive, että tästä tulee vähintäänkin hyvä vuosi. Ehkä jopa käänteen tekevä. Ja siksi vuoden alku voi olla luonteva aika aloittaa coaching.

Organisaatioiden tavoitteita - ja myös yksilökohtaisia tulos- ja suoriutumistavoitteita - tyypillisesti asetetaan usein edelleen vuoden tähtäimellä. Yhä enemmän onneksi myös toteutetaan jatkuvaa kehitysdialogia ja muokataan strategiaa ja prioriteetteja juoksevasti vuoden varrella. 

Coaching on potentiaalin vapauttamista

Koulutettujen coachien kansainvälinen ammattijärjestö ICF kuvaa coachingia näin:

“partnering with clients in a thought-provoking and creative process that inspires them to maximize their personal and professional potential”.

Coaching suuntautuu aina tulevaisuuteen ja mahdollisuuksiin. Merkittävä coachingin pioneeri, viime vuonna edesmennyt Sir John Whitmore on ilmaisuut tulevaisuuteen suuntautuneisuuden näin: ”Coaching is unlocking people’s potential to maximize their own performance. Coaching focuses on future possibilities, not past mistakes.”

Tarvitsetko sinä tilan oman johtajuutesi kehittämiselle – coaching-prosessi voi olla sinulle se tila arjen hektisyyden keskellä.

Previous
Previous

Pystyvyyden tunne – tärkeä perusta itseohjautuvuudessa

Next
Next

Kysymys, joka jokaisen johtoryhmän pitäisi tehdä